10 VINKKIÄ HYVÄÄN UNEEN


Jos olet tosissasi painonpudotuksen kanssa Sinun täytyy ottaa tosissasi myös unentarpeesi. Jos et nuku riittävästi rasvanpoltto ei voi toimia tehokkaasti ja todennäköisesti keräät vain lisää kiloja. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että unenpuutetta pidetään ns. muokattavana riskitekijänä, joka tarkoittaa sitä, että vaikka se lisää riskiä kerätä ylipainoa siihen pystytään vaikuttamaan tehokkaasti. Tiedän, että monelle elämäntapamuutosten kuten vaikka nukkumisrutiinien muuttaminen saattaa olla monesti vaikeampaa kuin ruokavalion muutos mutta lupaan, että se on todellakin kokeilemisen arvoinen. Uni on monelle todella haastava asia mutta sinä voit vaikuttaa todella paljon siihen miten nukut ja kuinka paljon nukut noudattamalla yksinkertaista strategiaa ja noudattamalla tiettyjä rutiineja, joita avaan seuraavassa.


1. Nosta uniasiat tärkeysjärjestyksessä kolmen tärkeimmän joukkoon

Monella unen puute johtuu siitä, että annamme priorisoimme muuta tekemistä. Usko minua kun sanon, että viikkaamattomat pyykit kyllä pysyvät korissa ja uudet jaksot Netflix sarjasta ovat kyllä tallessa vielä huomennakin. Tee nukkumisesta prioriteetti numero yksi vaikka olisit kuinka kiireinen.


2. Ole pitkäjänteinen unirytmin rakentamisen kanssa.

Noudattamalla säännöllistä unirytmiä voit opettaa aivojasi ja unihormonejasi tukemaan tätä rytmiä. On todella hyvä mennä nukkumaan samaan aikaan joka ilta ja herätä joka aamu samaan aikaan myös viikonloppuisin.


3. Älä käytä stimulantteja iltapäivällä tai illalla.

Eli älä juo kokista, kahvia tai teetä tai syö suklaata, sillä ne sisältävät kofeiinia joka vaikuttaa voimakkaasti unen laatuun ja nukahtamiseen.


4. Liiku ja nauti auringosta päivisin.

Liikunnalla, auringolla ja raittiilla ilmalla on paljon terveyshyötyjä mutta ne myös kertovat aivoillesi, että nyt on päivä, joten se auttaa sisäistä kelloasi toimimaan paremmin. Lisäämällä kevyen kävelyn ohjelmaasi lounasaikaan tai päivällisen jälkeen auttaa nukkumaan paremmin. Vinkki: Lopeta treeni viimeistään 3h ennen nukkumaanmenoaikaasi. Treeni lisää kortisolin tuotantoa ja piristää kehoasi.


5. Älä syö tai juo pariin tuntiin ennen nukkumaanmenoa.

Kehollasi on paljon palauttavaa työtä tehtävänä kun sinä nukut ja silloin ei ole hyvä juttu, jos keho joutuu käyttämään energiaa ruuansulatuksen pyörittämiseen. Liiallinen juominen illalla saattaa aiheuttaa sen, että joudut käymään yöllä vessassa

6. Vähennä valon määrä kotonasi kun aurinko laskee.

Aivosi saattavat ajatella, että on päivä eikä ala tuottamaan unihormoni melatoniinia, joten se saattaa vaikuttaa unensaamiseen. Varsinkin sininen valo kännyköissä stimuloi aivojamme. Kannattaa siis vähentää kännykän ja muiden elektronisten laitteiden käyttöä muutama tunti ennen nukkumaanmenoa tai asentaa niihin sinivalosuodatin. Ja kesällä kannattaa käyttää pimennysverhoja, jos liikavaloisuus vaikuttaa uneesi.


7. Luo oma rauhoittava nukkumaanmeno rutiinisi.

Tee jotain joka rauhoittaa ja rentouttaa kehoasi ja valmistaa sitä nukkumiseen. Se voi olla meditaatio sauna, lämmin suihku, sauna tai jokin hyvä kirja. kun illalla alkaa väsyttämään älä pitkitä nukkumaanmenoa vaan menee sänkyyn. Älä jää odottamaan seuraavaa haukotusta vaan anna kehollesi sitä mitä se haluaa eli unta.


8. Pidä makuuhuoneesi olosuhteet hyvänä.

Liian kuuma tai valoisa makuuhuone saattavat heikentää unta. Makuuhuone olisi hyvä pitää viileänä, täysin pimeänä ja mahdollisuuksien mukaan myös äänettömänä.


9. Avaa verhot heti kun heräät ja anna valon tulla.

Tämä kertoo aivoillesi, että on aika herätä tähän päivään ja luonnollinen aikarytmisi alkaa toimimaan.


10. Voit myös auttaa kehoasi nukkumaan paremmin käyttämällä erilaisia ravintolisiä tehostamaan unensaantia.

Hyviä vaihtoehtoja ovat mm. melatoniini, mineraalivalmisteet ja aminohapoista. Myös eteeriset öljyt voivat auttaa kehoasi rauhoittumaan. Hiilihydraattipitoiset ruoat kannattaa syödä illalla, sillä ne tehostavat melatoniin muodostumista.


Tässä sinulle muutama vaihtoehto joista voit aloittaa oman unesi laadun parantamisen. Aloita yhdellä ja lisää pikkuhiljaa muita. Jokainen askel, jonka otat vie sinua kohti parempaa unta sekä terveellisempää ja onnellisempaa elämää.


<3 Tiina #uni #unettomuus #10vinkkiähyväänuneen

41 katselukertaa

© 2019 ketoFIT4ever
Rekisteriseloste